Arteriográfos vizsgálat

Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége és többet szeretne tenni a szív- és érrendszeréért?  Az alábbiakban  hasznos információval szolgálunk az érrendszeri állapotfelmérés jelentőségéről.

Tudta, hogy Magyarországon minden második ember halálát szív- és érrendszeri betegség okozza? A szívinfarktus, az agyvérzés legtöbbször váratlanul, néha pedig meglepően fiatal korban szedi áldozatait. Ezek a szív- és érrendszeri események egy hosszú folyamat, az érelmeszesedés nevű betegség első tünetei – és utolsó állomásai. Sajnos kevesen tudják, hogy az érelmeszesedés nem mindenáron vagy végzetszerűen következik be. A betegség korai felismerésével és ezt követően az egészségmegőrzés felé tett tudatos lépéseinkkel igenis hatékonyan tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek ellen!

Mi az arteriográf?

Az arteriográf  vérnyomásmérésen alapuló, szűrésként alkalmazott műszer, amely mandzsettával érzékel és analizál felkari nyomáshullámokat, úgynevezett pulzushullámokat és ezzel a teljes érrendszer állapotáról pontos információt nyújt. Képet nyújtanak arról, hogy mennyire rugalmasak – azaz mennyire egészségesek az erek. Az érfali rugalmasság az érelmeszesedéssel szoros összefüggésben álló paraméter.

Az arteriográf segítségével az alábbi tényezőkről kaphatunk felvilágosítást:

 • az érrendszeri endothel funkciókról (AIx), azaz arról, hogy milyen stresszben vannak ereink, mennyire vannak összehúzódott (stresszes) vagy kitágult (normális) állapotban

 • a főütőér (aorta) pulzushullám terjedési sebességéről (PWV). A mért sebesség a főütőér rugalmasságáról (stiffness), azaz az érelmeszesedés okozta változásokról ad információt. Minél magasabb a sebesség, annál merevebb az ér.

Az alábbi táblázatban az augmentációs index (AIx) és a pulzushullám terjedési sebességének (PWV) határértékei láthatóak:

 

AIx

PWV

Optimális

<-30%

<7m/s

Normális

-30%<= és <-10%

7m/s <= és <9,7 m/s

Emelkedett

-10% <= és <= 10%

9,7 m/s <= és <= 12m/s

Abnormális

> 10%

> 12 m/s

Emelkedett, illetve abnormális értékek esetén javasoljuk a kardiológiai kivizsgálást.

 

Kiknek javasoljuk a vizsgálatot és kiknek nem?

Az arteriográfos vizsgálat egy szűrővizsgálat, amely hasonlóan a többi szív- és érrendszeri rizikófaktort meghatározó vizsgálatokhoz egy rendszeresen félévente-évente történő megismétlése 30-40 év felett az alábbi egyéneknek javallott, akik:

 • túlsúlyosak

 • akiknek magas vérnyomása van

 • dohányoznak

 • akiknek magas a koleszterin- és/vagy a trigliceridszintje

 • családjában előfordult magas vérnyomás vagy szívbetegség

 • stresszes körülmények között élnek és dolgoznak

 • a változókorba lépő hölgyeknek

 • akiknek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van

 • akiknek váratlanul memóriazavara kezdődik, ugyanis ez az agyi erek meszesedésének egyik első tünete

 • illetve mindazoknak, akik szeretnének képet kapni az általános érrendszeri állapotukról.

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsó végtagi érszűkület, stb.), ugyanis ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többletinformációt a kezelőorvos számára.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt javasolt a bő folyadékfogyasztás, illetve az azt megelőző 10 órán belül már ne fogyasszon alkoholt.

Jelentkezzen be asszisztenseinknél! Most kedvezményes, 1.552 Ft-os áron vizsgáljuk meg!