Szolgáltatásaink

Kardiológia

SAJNÁLATOS MÓDON A KARDIOLÓGIAI RENDELÉSÜNK SZÜNETEL!

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang diagnosztika az 1970-es években terjedt el, mint képalkotó módszer. Legnagyobb előnye, hogy pontos képet ad, a páciens szervezetét nem éri sugárterhelés, fájdalommentes és bármikor megismételhető. Rendelőnkben lehetőségük van hasi, kismedencei, ízületi, felső- és alsó végtagi, pajzsmirigy, here és nyaki erek ultrahangos vizsgálatára. Ezen vizsgálatok során kimutathatóak többek között az epe- és vesekövek, ciszták, fejlődési rendellenességek, daganatok, illetve az ezek által okozott elzáródások. A fenti elváltozások időbeni észrevételében nagy szerepet játszik a rendszeres szűrővizsgálat, ezért különösen a 40 év feletti korosztálynak ajánljuk az évenkénti ellenőrzést.

Szakrendelésünk célja a betegségek korai stádiumban való felismerése és kezelése.

Mikor forduljon hozzánk?iStock_000017435439Medium

– mozgásszervi panaszok esetén
– alhasi, hasi panaszok esetén
– epe vagy vesekő által okozott fájdalmak esetén
– 40 év fölött szűrővizsgálat jelleggel (ajánlott évente)

Amit kínálunk:

– Hasi ultrahang: felvilágosítást ad a vesék, hasnyálmirigy, epe, epe utak, máj és a lép alakjáról és szerkezetéről.
– Here ultrahang: ciszták, gyulladások, folyadékgyülem, heresérv és visszértágulat mutatható ki.
– Ízületi ultrahang: duzzadt, fájdalmas ízületek esetén felvilágosítást ad a lágy részek és az ízületet alkotó csontok, porcok felszínéről.
– Kismedence ultrahang: húgyhólyag, nőknél a petefészek és a méh, a férfiaknál a prosztata állapotáról ad képet.
– Nyaki ultrahang ezen belül pajzsmirigy és az erek vizsgálata
– Végtag ultrahang: felvilágosítást ad az érfalak állapotáról, a meszesedés mértékéről és az erek teljes vagy részleges záródásáról.

A vizsgálat menete:

A páciensek előre egyeztetett időpontban érkeznek. A vizsgálat mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A vizsgálatra ajánlott kényelmes ruházatban érkezni. A pontosabb felvétel érdekében a hasi ultrahang vizsgálatra ajánlott éhgyomorral érkezni, azonban mivel délutánra kap hozzánk időpontot ne koplaljon egész nap, csupán a vizsgálat előtti 3-4 órában ne étkezzen, valamint kerülje a puffadást okozó ételek fogyasztását. Az alhasi ultrahangra vizsgálat előtt 1-2 órával húgyhólyagját már ne ürítse ki.

Távozáskor minden páciens ambuláns lapot kap.

Ultrahang diagnosztikai magánrendelésünkre szerdánként 17:00 órától, előre egyeztetett időpontban várjuk Önöket.

A vizsgálatot végző orvosunkról ITT kaphat bővebb információt.

 Carotis ultrahang

Mi a carotis ultrahang?

A carotis ultrahang a nyaki verőér ultrahangos vizsgálata.

Mit vizsgál a nyaki verőér ultrahang?

A carotis ultrahang a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja. Az agy irányába haladó erek átjárhatóságát tudjuk vizsgálni, fájdalmatlan módon. A nyaki ultrahang vizsgálja az erek esetleges elzáródását, szűkületét.

Mikor végeznek nyaki ultrahang vizsgálatot?

A nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás számos egészségi problémát okozhat:
A stroke és szívinfarktus többek között. Néhány jellegzetes tünet vagy betegség, amelyek fennállásakor biztosan javasolunk nyaki ultrahang diagnosztikát is elvégeztetni.

  • Stroke

  • TIA (átmeneti agyi keringési zavar) átesett betegeknél

  • Egyensúlyzavar

  • Tartós szédülés

Nagyon gyakran ugyanis ezeket a tüneteket is a nyaki erek szűkülete és ennek következtében a nem megfelelő agyi vérellátás okozza.

Vizsgálat menete:

A nyaki ultrahang vizsgálat nagyjából tizenöt-húsz percet vesz igénybe. A betegtől nem igényel semmilyen előkészületet és egyáltalán nem fájdalmas. A diagnózis a vizsgálat végén, helyben értékelhető és a megfelelő és szükséges kezelés előirányozható, illetve esetlegesen más szükséges vizsgálat előírható.

Carotis ultrahang magánrendelésünkre keddenként 16:00 órától, előre egyeztetett időpontban várjuk Önöket.

Kardiológia

 

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések a halálozási okok listáján vezető helyen állnak. Ezen megbetegedéseknek a kialakulására számos tényező gyakorol hatást. Ezek között szerepelnek az életmóddal összefüggő tényezők, úgy, mint a fokozott stressz, helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás. Befolyásoló faktorok továbbá a magas vérnyomás, túlsúly/elhízás, a magas koleszterinszint, a túlzott alkoholfogyasztás. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a rizikótényezők együttes megléte emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Szakrendelésünk célja az ambulánsan is kezelhető szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálása és kezelése, szükség esetén, amennyiben további kórházi kivizsgálás, ellátás válik szükségessé, ennek megszervezése. Szívügyünknek tartjuk továbbá a kardiológiai betegségek még megjelenésük előtti szűrését, valamint a megbetegedések kialakulásában szerepet játszó rizikótényezők csökkentését és megszüntetését, hiszen kiemelten fontos a prevenció.

Mikor forduljon hozzánk?

– Ha a közeli rokonságban már előfordult szív és érrendszeri betegség
– Ha túlsúlyos
– Ha stresszes életmódot él
– Ha egészségtudatos életet él és szeretne egy általános szűrővizsgálatot

Amit kínálunk:644_kardiologia01

–  szaktudás, odafigyelés, türelem
– nyugalmi EKG készítés és kiértékelés
– terheléses EKG készítés és kiértékelés
– szívultrahang vizsgálat

A vizsgálat menete:

A vizsgálat egy előre egyeztetett időpontban történik. Mindössze 15-20 percet vesz igénybe. Ha első vizsgálatra kerül sor, ajánlott magával hozni egy listát a szedett gyógyszerek nevéről és adagolásáról, valamint a legutolsó laboreredményét vagy zárójelentését.
A nyugalmi EKG vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik és a csuklójára, valamint bokájára erősített egy-egy papír vagy gumiszalag által rögzített elektródát rögzítünk. Az EKG gép az elektródákon keresztül gyűjti össze az adatokat a szív állapotáról.

A terheléses EKG vizsgálat során EKG elektródákat csatlakoztatunk a mellkasra és vérnyomásmérőt a karra, majd megkérjük a pácienst, hogy hajtsa a szobakerékpárt. A pedál tekerésének nehézségét fokozatosan emeljük. Az EKG papírszalagra rögzíti a szívből érkező jeleket. A vizsgálat után a pácienseket megfigyelés alatt tartjuk mindaddig, amíg a pulzus száma el nem éri a normális értéket.

Szívultrahang vizsgálat: Teljesen fájdalommentes korlátlan számban megismételhető vizsgálat. A vizsgálat során a beteg meztelen felsőtesttel oldalt fekszik. Bőrét ultrahangzselével kenik be, majd a vizsgálófej mozgatásával mozgó képet kapunk a szívről.

Távozáskor minden páciens ambuláns lapot kap.

 Orvosi plakát_2023.08.28