Kardiológia

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések a halálozási okok listáján vezető helyen állnak. Ezen megbetegedéseknek a kialakulására számos tényező gyakorol hatást. Ezek között szerepelnek az életmóddal összefüggő tényezők, úgy, mint a fokozott stressz, helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás. Befolyásoló faktorok továbbá a magas vérnyomás, túlsúly/elhízás, a magas koleszterinszint, a túlzott alkoholfogyasztás. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a rizikótényezők együttes megléte emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Szakrendelésünk célja az ambulánsan is kezelhető szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálása és kezelése, szükség esetén, amennyiben további kórházi kivizsgálás, ellátás válik szükségessé, ennek megszervezése. Szívügyünknek tartjuk továbbá a kardiológiai betegségek még megjelenésük előtti szűrését, valamint a megbetegedések kialakulásában szerepet játszó rizikótényezők csökkentését és megszüntetését, hiszen kiemelten fontos a prevenció.

 

Mikor forduljon hozzánk?

– Ha a közeli rokonságban már előfordult szív és érrendszeri betegség
– Ha túlsúlyos
– Ha stresszes életmódot él
– Ha egészségtudatos életet él és szeretne egy általános szűrővizsgálatot

Amit kínálunk:644_kardiologia01

– szaktudás, odafigyelés, türelem
– nyugalmi EKG készítés és kiértékelés
– terheléses EKG készítés és kiértékelés
– szívultrahang vizsgálat

A vizsgálat menete:

A vizsgálat egy előre egyeztetett időpontban történik. Mindössze 15-20 percet vesz igénybe. Ha első vizsgálatra kerül sor, ajánlott magával hozni egy listát a szedett gyógyszerek nevéről és adagolásáról, valamint a legutolsó laboreredményét vagy zárójelentését.
A nyugalmi EKG vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik és a csuklójára, valamint bokájára erősített egy-egy papír vagy gumiszalag által rögzített elektródát rögzítünk. Az EKG gép az elektródákon keresztül gyűjti össze az adatokat a szív állapotáról.

A terheléses EKG vizsgálat során EKG elektródákat csatlakoztatunk a mellkasra és vérnyomásmérőt a karra, majd megkérjük a pácienst, hogy hajtsa a szobakerékpárt. A pedál tekerésének nehézségét fokozatosan emeljük. Az EKG papírszalagra rögzíti a szívből érkező jeleket. A vizsgálat után a pácienseket megfigyelés alatt tartjuk mindaddig, amíg a pulzus száma el nem éri a normális értéket.

Szívultrahang vizsgálat: Teljesen fájdalommentes korlátlan számban megismételhető vizsgálat. A vizsgálat során a beteg meztelen felsőtesttel oldalt fekszik. Bőrét ultrahangzselével kenik be, majd a vizsgálófej mozgatásával mozgó képet kapunk a szívről.

Távozáskor minden páciens ambuláns lapot kap.

Kardiológiai szakrendelésünk előre egyeztetett időpontban, hétfőn 16:00 órától érhető el.

Tájékozódjon ITT orvosainkról és rendelési idejükről.